van hier tot het gouden licht

Monique Rutten 

Beeldende kunst – monografie over het werk van Monique Rutten

 

• Opdrachtgever  Monique Rutten

• Tekst en redactie  Lia Hesemans

• Ontwerp  Jeroen van Lente

• Fotografie  Marga Boone, Margarita Aagaard, Jeroen van Lente

 

Dit boek is als een reis met meerdere lagen. Een reis door de dunne laag waar zintuiglijke werkelijkheid en een droomachtige werkelijkheid bij elkaar komen.

Monique Ruttens werk is zowel figuratief als abstract. In de kern van haar werken motiveert en verleidt ze de kijker om met verbeelding persoonlijke associaties te maken en het verhaal achter de afbeelding te achterhalen. Monique werkt sinds zes jaar met grote regelmaat ook in Valencia. De inspiratie die ze daar opdeed, is terug te vinden in dit boek.

Monique Rutten studeerde in 1993 af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenares en exposeert ze met haar werk in binnen- en buitenland. In haar werk staat de mens in al haar facetten centraal: in kwetsbaarheid, kracht, liefde of eenzaamheid.

 

Loveletters (detail)

inkttekeningen op brieven uit 1954

85 x 100 cm

2020


fragment uit het voorwoord

door Katjuscha Otte, directeur museum De Wieger in Deurne

...

Van sommige werken spat de energie af, zoals het schilderij Meisje van Valencia, waarop een jonge Spaanse vrouw met priemende ogen langs haar omvangrijke sluier naar ons kijkt. Ik hoor later van Monique dat dit werk in Spanje is gemaakt, en dat het land haar inspireerde tot ander kleurgebruik. Op veel andere werken zijn de kleuren inderdaad ingetogener en lijken de figuren soms meer in zichzelf gekeerd. Monique vertelt me hoe lang ze weleens doet over één werk voordat ze de essentie van wat ze wil overbrengen heeft vastgelegd. Onder die ene blik die wij zien, bevinden zich misschien wel talloze andere blikken, met andere emoties. Ik vraag me af of dat hetgeen is wat me intrigeert aan haar werk: de wetenschap dat er zoveel meer emotie onder de bovenlaag schuilgaat.

...

Meisje van Valencia

olieverf en houtskool op doek

100 x 150 cm 

2019/2020


Team

We werkten als team: de kunstenaar, de schrijver-redacteur en de ontwerper. Regelmatig hadden we overleg. Hier Lia Hesemans (l) en Monique Rutten tijdens het bespreken van de proeven bij mij thuis.